Symtom på olika sjukdomar och tillstånd

Om vanliga symtom på olika sjukdomar och tillstånd – som du bör känna till. Så som vid hjärtinfarkt, magsår, graviditet, urinvägsinfektion, reumatism, hiv och cancer.


Symtom på hjärtinfarkt

Symtom för män: Ett vanligt symtom vid hjärtinfarkt är en ihållande smärta i bröstet. Smärtan kan stråla ut i ena armen (både höger och vänster) eller någon annan kroppsdel såsom rygg, hals och nacke. Om smärtan sitter i mer än 15 minuter och du därefter blir illamående och kallsvettig är det förmodligen en hjärtinfarkt.

Symtom för kvinnor: Diffus smärta såsom tyngdkänsla över bröstet, värk i axlarna, andningssvårigheter, magont, hjärtklappning, onormal trötthet, illamående, yrsel och allmänpåverkan.

Läs mer om hjärtinfarkt på hjärtinfarkt.se.

Symtom på magsår

Om du har magsår har du ont på en avgränsad plats i övre magen. Du mår illa, känner dig ”uppkörd” och blir snabbt mätt. Du kan under perioder vara helt symtomfri men sedan har du besvär under några veckor igen.

Magsår kan också blöda. I så fall kan du få kraftiga smärtor i magen, mörkare avföring och kräkningar med blod i. Du kan också få blodbrist.

Stress är inte orsaken till magsår men kan vara en utlösande faktor.

Symtom på graviditet

illaDe första symtomen på graviditet är trötthet och humörsvängningar. Om du är hormonkänslig kan du få dessa symtom redan i vecka 4. I vecka 5 kan du få ont och/eller spänningar i brösten. Vissa känner mensliknande symtom. Vissa börjar även må illa på morgonen.

I vecka 7-8 börjar du känna dig trött, mer illamående och svullen. Du kan också behöva kissa mer än vanligt.

Vill du veta mer vad händer vecka för vecka finns graviditetskalendern.

Vill du bli gravid men inte lyckas? Hitta hjälp på insemination.semissfall.se,  adoptera.se och barnlös.se.

Symtom på urinvägsinfektion

Om du har urinvägsinfektion gör det ont och svider när du kissar. Du kan också få feber, blodiga flytningar och mindre blodklumpar i urinen.

Ett annat symtom är att du är kissnödig fast du precis har kissat, och att det bara kommer någon droppe kiss när du försöker kissa.

Läs mer på urinvägsinfektion.se.

Symtom på reumatism

Symtomen ser olika ut från person till person. Men ofta börjar det med att lederna i fingrarna svullnar upp och blir ömma. Stelhet och värme runt leden är också vanliga symtom.

Läs mer på reumatiskasjukdomar.se.

Symtom på cancer

Symtom på cancer ser väldigt olika ut beroende på var cancern har satt sig i kroppen. De vanligaste symtomen vid många cancersjukdomar är dock:

 • En knöl
 • Extrem trötthet
 • Dåliga blodvärden
 • Viktnedgång

Läs mer om symtom och sjukdomstecken för cancer.

Symtom på hiv

Eftersom hiv är en sjukdom som gör att ditt immunsystem blir nedsatt finns det många olika symtom. Några vanliga symtom är dock:

 • Feber i perioder
 • Lymfkörtlar som svullnar
 • Halsont
 • Såriga slemhinnor
 • Värk i musklerna
 • Utslag på huden
 • Lunginflammation

Om du är orolig att du har hiv bör du ta ett hiv-test. På hivtest.se hittar du också mer information om de olika symtomen, och också om symtomen som kommer när aids bryter ut. Där kan du läsa om vad du ska göra om du vill testa dig för hiv.